Juan González (v.r) mit seinen Partnern Andri Cajos (l.) und Ruben Daluz vor den Plänen und Visualisierungen des SIX FinTech Incubators.

Juan González (v.r) mit seinen Partnern Andri Cajos (l.) und Ruben Daluz vor den Plänen und Visualisierungen des SIX FinTech Incubators.

Cubic and linear or shaped like a diamond. Stair-shaped at slopes or nested like shoe boxes: Daluz González & Cajos architects create buildings in a futuristic, striking and extravagant style – residential and commercial structures that are easily recognizable. The young architectural practice is shaping the F10 center into an innovative ideas workshop for SIX. Juan González, one of the three partners, explains how:


How did Daluz González & Cajos architects come to work on a project that is rather atypical of their commissions: the interior design of the SIX FinTech Incubator?

The project is actually not all that atypical; we also take on interior design work in other projects. We came into contact with SIX on the recommendation of an acquaintance working in the FinTech space. After an initial meeting, it soon became clear that there is a good working relationship between SIX and Daluz González & Cajos.

What attracted the team of architects to the project with SIX?
What we found particularly exciting about the project was that SIX wanted to create a workplace that is consciously different from a normal office environment – and that this was to be achieved by methods that are as simple as possible. A workspace that promotes collaboration and creativity, yet at the same time also enables acoustic and visual separations. A space that gives those working in it the opportunity to shape it further in line with their preferences and to make it their own. The brief was to be low-cost but creative, demanding thinking instead of money. This is also important to us in our other projects.

How did Daluz González & Cajos realize the specifications from SIX? Mit einfachen Mitteln und With simple methods and materials: the desired acoustic and visual separation can be implemented with curtains made out of colored felt if required. "Highbacks" – seating with higher-than-normal back and side rests – create small islands of withdrawal for meetings and telephone calls. Long tables snake through the room: they are attached to ceiling-high "tree trunks" and can float up and down. No chair legs stand in the way of spontaneously forming seated groups of creative minds. The ceiling, black with concrete roof bars, features simple, long fluorescent lamps creating a workshop atmosphere. The entire design is made from cheap raw materials: a certain level of wear and tear is intentional. Nobody should have any inhibitions about pinning notes to walls, putting plants in the room or eating a sandwich at their desk. Anything that can aid thinking is permitted. Well, almost anything.
 

Other projects from the architectural practice can be viewed at